Teambuilding organiseren
Teambuilding organiseren
3 min

Zo creëer je sociale veiligheid op de werkvloer

3 min

In "Care to Dare" leggen George Kohlrieser, Susan Goldsworthy en Duncan Coombe uit hoe leiderschap gebaseerd op een balans tussen zorg en uitdaging kan leiden tot een veilige en tegelijkertijd productieve werkomgeving. Dit boek benadrukt het belang van het creëren van een veilige basis (secure base) voor medewerkers, waar ze zich gewaardeerd en ondersteund voelen, maar ook aangemoedigd worden om uitdagingen aan te gaan en te groeien. Het concept draait om het bieden van zowel zorg (care) als uitdaging (dare) om zo het volledige potentieel van medewerkers te benutten. Maar hoe creëer je zelf sociale veiligheid op de werkvloer?

Stap 1: Begrijp en erken de basisbehoeften van medewerkers

De eerste stap naar het creëren van sociale veiligheid op de werkvloer is het begrijpen en erkennen van de basisbehoeften van je medewerkers. Mensen hebben een fundamenteel verlangen naar veiligheid en acceptatie. Als leider moet je actief luisteren naar je teamleden, hun zorgen serieus nemen en een cultuur van open communicatie bevorderen. Dit betekent ook dat je aandacht moet besteden aan hun werk-privébalans en algehele welzijn.

Het opbouwen van deze veilige basis begint met het tonen van oprechte interesse in de individuele behoeften en ambities van je teamleden. Door regelmatig een-op-een gesprekken te houden, creëer je een ruimte waar medewerkers zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen.

Stap 2: Bouw vertrouwen door consequent gedrag en transparantie

Naast de basisbehoeften van je medewerkers is vertrouwen minstens net zo belangrijk in een veilige werkomgeving. Medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun leiders eerlijk en transparant zijn in hun communicatie en beslissingen. Dit betekent dat je als leider niet alleen duidelijk moet zijn over je verwachtingen en doelen, maar ook open moet staan voor feedback en kritiek.

Zorg ervoor dat je acties in lijn zijn met je woorden. Als je bijvoorbeeld belooft om een bepaalde kwestie op te lossen, zorg er dan voor dat je dit daadwerkelijk doet en hier actief over communiceert. Dit soort consequent gedrag helpt bij het opbouwen van vertrouwen en respect binnen het team.

Stap 3: Moedig autonomie en eigen inbreng aan

Volgens de principes van "Care to Dare" is het belangrijk om medewerkers te stimuleren om hun comfortzone te verlaten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit kan alleen als zij zich veilig genoeg voelen om fouten te maken en daarvan te leren. Moedig je team aan om initiatief te nemen en hun eigen ideeën en oplossingen (pro)actief aan te dragen. 

Als de omgeving door werknemers als veilig en ondersteunend gezien wordt kun je actief werken aan een "playing to win" mindset. Hierin moedigen leiders hun teams aan om risico's te nemen en te innoveren, waardoor er meer durf ontstaat bij werknemers waar mooie nieuwe ideeën uit voort kunnen komen.

Een manier om dit te doen is door medewerkers te betrekken bij besluitvormingsprocessen en ze verantwoordelijkheid te geven over hun projecten. Dit verhoogt niet alleen betrokkenheid en motivatie, maar helpt ook bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden en zelfvertrouwen.

Stap 4: Faciliteer teamcohesie en samenwerking

Een veilige werkomgeving wordt niet alleen door de leider gecreëerd, maar ook door de dynamiek binnen het team. Het bevorderen van teamcohesie en samenwerking is daarin dan ook heel belangrijk. Zorg voor teambuildingactiviteiten en stimuleer een cultuur van wederzijds respect en ondersteuning.

Moedig medewerkers aan om openlijk te communiceren en samen te werken aan gemeenschappelijke doelen. Het is ook belangrijk om conflicten snel en effectief aan te pakken, zodat ze niet onnodig escaleren en de teamdynamiek verstoren. Positieve ervaringen en het opbouwen van nieuwe neurale verbindingen dragen bij aan veerkracht en aanpassingsvermogen, wat niet alleen leiders, maar het hele team, ten goede komt.

Stap 5: Geef constructieve feedback en erkenning

Regelmatige, constructieve feedback is onsmisbaar voor zowel persoonlijke als professionele groei. Medewerkers moeten weten wat ze goed doen en waar ze kunnen verbeteren. Zorg ervoor dat feedback altijd opbouwend is en gericht op gedrag en resultaten, niet op de persoon zelf.

Naast feedback is erkenning een krachtig hulpmiddel. Het waarderen van de inspanningen en prestaties van je teamleden, zowel publiekelijk als privé, draagt bij aan hun gevoel van waarde en veiligheid.

De langdurige voordelen van sociale veiligheid

Het implementeren van de principes van "Care to Dare" en het creëren van een cultuur van sociale veiligheid op de werkvloer is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces. Door consistent zorg en uitdaging te bieden, bouw je een werkplek waar medewerkers zich gewaardeerd, gemotiveerd en betrokken voelen. Dit leidt niet alleen tot hogere tevredenheid en retentie, maar ook tot verbeterde prestaties en innovatie binnen het team.

Door te investeren in de sociale (psychologische) veiligheid van je medewerkers, leg je de basis voor een gezonde, productieve en veerkrachtige organisatie. Ben je benieuwd welke rol een teambuildingactiviteit hierin kan spelen? Neem dan eens vrijblijvend contact op; we denken graag met je mee.

Categorieën