De Piramide van Lencioni: The 5 dysfunctions of a team
Inleiding
De effectiviteit van een team is een cruciale factor voor het succes van elke organisatie. Een goed functionerend team dat effectief samenwerkt kan problemen snel oplossen, innovatieve ideeën ontwikkelen en doelstellingen bereiken. Iedere persoon heeft unieke gaven, talenten en vaardigheden. Wanneer we deze samenbrengen en delen voor een gemeenschappelijk doel, kan dat bedrijven een echt concurrentievoordeel opleveren.
Maar wat maakt een team echt effectief? Patrick Lencioni, een Amerikaanse managementconsultant, biedt een antwoord in zijn model, bekend als de Piramide van Lencioni of de "Vijf Dysfuncties van een Team". In dit artikel duiken we diep in dit model, bespreken we de vijf lagen van de piramide en bieden we praktische tips om een team optimaal te laten functioneren.
Het belang van teamwork
Patrick Lencioni bespreekt hoe zijn interesse in teamwork voortkomt uit de ervaringen van zijn vader, die vaak gefrustreerd was door de disfunctionele werkomgeving. Lencioni ontdekte dat effectief teamwork een krachtig concurrentievoordeel biedt, hoewel het niet eenvoudig is en moed en toewijding vereist. Hij benadrukt dat leiders zich bewust moeten zijn van de impact die ze hebben op hun teamleden, wat hun leven zowel op het werk als privé positief kan beïnvloeden. Het bouwen van een sterk team is volgens hem één van de meest altruïstische daden die een leider kan verrichten.
Wat is de Piramide van Lencioni?
De Piramide van Lencioni, geïntroduceerd in het boek "De Vijf Dysfuncties van een Team", beschrijft de vijf belangrijkste obstakels die teams tegenhouden in hun zoektocht naar succes. Deze obstakels zijn als lagen van een piramide opgesteld, waarbij elk niveau een essentiële bouwsteen vormt voor de volgende. Het idee is dat een team pas succesvol kan zijn als het deze vijf dysfuncties overwint.
Gebrek aan vertrouwen Teamleden delen hun kwetsbaarheden niet, vermijden open communicatie en zijn bang om fouten toe te geven. Dit belemmert het bouwen van een veilige basis voor samenwerking.
Vrees voor conflicten Zonder vertrouwen vermijden teamleden constructieve conflicten. Hierdoor blijven belangrijke zaken onbesproken, wat leidt tot onbeantwoorde vragen en onderliggende spanningen.
Gebrek aan betrokkenheid Als teamleden niet durven te spreken of hun zorgen uiten, zullen ze minder betrokken zijn bij besluiten. Dit kan leiden tot gebrek aan toewijding en motivatie om groepsbeslissingen te ondersteunen.
Vermijden van verantwoordelijkheid Zonder betrokkenheid zijn teamleden minder bereid elkaar verantwoordelijk te houden voor prestaties of fouten. Dit vermindert de druk om kwaliteitswerk te leveren en problemen tijdig op te lossen.
Geen aandacht voor resultaten Teamleden richten zich op persoonlijke successen of afdelingen in plaats van op de gezamenlijke doelen van de organisatie. Hierdoor verliezen ze de focus op wat werkelijk belangrijk is voor het succes van het team of de organisatie.
“ Teamwork truly is the greatest competitive advantage that any group of people can have”
In onderstaande afbeelding wordt aangegeven wat de vijf frustraties zijn en daarnaast het tegenovergestelde, wat als de frustratie wordt weggenomen en het samenwerken wel werkt.
De gevolgen van effectieve teams volgens Lencioni
Als alle vijf dysfuncties van een team, zoals beschreven door Patrick Lencioni in The Five Dysfunctions of a Team, worden opgeheven, kan een team aanzienlijke positieve veranderingen ervaren:
Sterk vertrouwen Teamleden voelen zich veilig om hun kwetsbaarheden, zoals fouten en onzekerheden, te delen. Dit versterkt de onderlinge relaties en creëert een cultuur van openheid en eerlijkheid.
Gezonde conflicten Teams durven meningsverschillen aan te gaan en constructieve conflicten te hebben. Dit leidt tot diepgaande discussies en innovatieve oplossingen, omdat teamleden niet bang zijn om hun standpunten te delen.
Betrokkenheid bij besluitvorming Teamleden voelen zich gehoord en zijn actiever betrokken bij het proces van besluitvorming. Ze zijn meer toegewijd aan de gemaakte keuzes, zelfs als ze niet altijd hun eigen zin krijgen, omdat ze hebben bijgedragen aan het gesprek.
Hoge mate van verantwoordelijkheid Teamleden durven elkaar verantwoordelijk te houden voor het behalen van doelen en het handhaven van hoge normen. Dit zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar beste werk levert en proactief bijdraagt aan het teamresultaat.
Focus op gezamenlijke resultaten Het team richt zich op het behalen van de gemeenschappelijke doelen en succes van het geheel, in plaats van persoonlijke of individuele prestaties. Hierdoor ontstaat een cultuur waarin de teamprestaties voorop staan, wat leidt tot betere resultaten voor de organisatie als geheel.
Samenvattend, een team dat deze vijf disfuncties weet te overwinnen, is productiever, effectiever en meer gefocust op het behalen van gemeenschappelijke doelen. Er is een hoge mate van vertrouwen, betrokkenheid en verantwoordelijkheid, wat leidt tot betere prestaties en meer succes voor de organisatie.